Πώς να σταματήσετε να πίνετε

Εθισμός στο αλκοόλ στους άνδρες

Σχεδόν όλοι έχουν καταναλώσει αλκοολούχα ποτά κάποια στιγμή στη ζωή τους. Κάποιοι το έκαναν αυτό σπάνια και σε μικρές δόσεις, σε άλλους άρεσε το υψηλό συναίσθημα και προσπάθησαν να το αυξήσουν. Η επιθυμία για κατανάλωση αλκοόλ ποικίλλει. Πολλοί άνθρωποι έχουν μια επίμονη αποστροφή για τη μυρωδιά και τη γεύση των αλκοολούχων προϊόντων. Άλλοι αισθάνονται το ιδιαίτερο άρωμα των εκλεκτών κρασιών συλλογής. Άλλοι πάλι εκτιμούν τα δυνατά ποτά και επιλέγουν κονιάκ, ρούμι, ουίσκι, βότκα κ. λπ. Οι κοινωνικά μειονεκτούντες αλκοολικοί πίνουν ό, τι τους είναι προσιτό: χαμηλής ποιότητας βότκα, φεγγαρόφωτο. Ας μάθουμε σε ποιες περιπτώσεις ένας πότης χρειάζεται τη βοήθεια ενός ναρκολόγου.

Γιατί γεννιέται η επιθυμία για ποτό;

Η επιθυμία να πιείτε μια μικρή ποσότητα ελαφρού αλκοόλ στην παρέα αγαπημένων προσώπων είναι σημαντικά διαφορετική από την επιθυμία που συνοδεύει τον εθισμό στο αλκοόλ.

Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για ευχαρίστηση:

  • Συναντηθείτε με φίλους.
  • Να περάσετε χρόνο μαζί.
  • Συζητήσεις για γενικά θέματα.

Το αλκοόλ παίζει μικρό μόνο ρόλο σε αυτό το είδος εκδηλώσεων και μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί με οποιοδήποτε άλλο ποτό. Αυτή η ανάγκη δεν είναι παθολογική και δεν έχει αρνητικές συνέπειες για τους πότες. Η περιστασιακή χρήση καθοδηγείται από την παράδοση και όχι από την ανάγκη.

Πίνετε αλκοόλ στην παρέα

Στη δεύτερη περίπτωση, ένα άτομο στοχεύει να αποκτήσει ένα αίσθημα μέθης. Η ευφορία είναι ο κύριος στόχος του βαρέως ποτού. Με τον εθισμό στο αλκοόλ, η κατανάλωση αλκοόλ γίνεται μια ανθρώπινη ανάγκη που συχνά αδυνατεί να αντιμετωπίσει. Δυστυχώς, δεν προσπαθούν όλοι οι αλκοολικοί να καταλάβουν πώς να ξεπεράσουν τη λαχτάρα για αλκοόλ και να απαλλαγούν από έναν επώδυνο εθισμό.

Μύθοι και γεγονότα για τον εθισμό στο αλκοόλ

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η συνήθεια να πίνουν τις Παρασκευές ή τα Σαββατοκύριακα δεν είναι αλκοολισμός. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι αλήθεια. Η τακτική κατανάλωση αλκοόλ είναι σύμπτωμα εθισμού.

Υπάρχει ένας μύθος ότι είναι αδύνατο να θεραπεύσει τον γυναικείο αλκοολισμό. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι δύσκολο αλλά εφικτό. Η δυσκολία είναι ότι ο γυναικείος εθισμός συνδέεται με μεγαλύτερη ψυχολογική εξάρτηση. Για να είναι επομένως αποτελεσματική, απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση.

Το αλκοόλ βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ναι, διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και πέφτει η πίεση, αλλά ταυτόχρονα η καρδιά αρχίζει να χτυπά πιο γρήγορα και υπερφορτώνεται, κάτι που είναι επικίνδυνο για τους υπερτασικούς ασθενείς.

Εμμονική (εμμονική) έλξη στον αλκοολισμό

Στο στάδιο Ι της νόσου αναπτύσσεται ψυχολογική εξάρτηση. Χαρακτηρίζεται από μια συνεχή, ασυνείδητη επιθυμία για κατανάλωση αλκοόλ. Οι ίδιοι οι ασθενείς αρνούνται ότι έχουν λαχτάρα για φαγητό. Πιστεύουν ότι μπορούν να ελέγξουν την επιθυμία τους για ποτό.

Η δική σου μέθη δικαιολογείται:

  • την επιθυμία να "χαλαρώσετε" μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά.
  • προσπαθήστε να ανακουφίσετε το άγχος.
  • Επιδείνωση των σχέσεων στην οικογένεια και στην εργασία, με τους ανθρώπους.
  • αμέτρητες περιπτώσεις – γιορτάζοντας κάθε είδους εκδηλώσεις.
  • «Ξεκούραση» το Σαββατοκύριακο.
  • παραδοσιακή κατανάλωση αλκοόλ κατά το ψάρεμα, στη ντάτσα, σε ένα πάρτι κ. λπ.
καταναγκαστική κατανάλωση αλκοόλ

Σταδιακά, οι καταναγκαστικοί πόθοι αρχίζουν να ελέγχουν όλα τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τα συναισθήματα του ασθενούς. Μόνο ένα μικρό ποσοστό αλκοολικών αναπτύσσει δυσπιστία στα αρχικά στάδια. Λίγοι από αυτούς σκέφτονται πώς να καταπολεμήσουν την επιθυμία για αλκοόλ.

Καταναγκαστική λαχτάρα κατά την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Η περαιτέρω εξέλιξη της νόσου οδηγεί στην ανάπτυξη σωματικής εξάρτησης. Ένα από τα κύρια συμπτώματα του Σταδίου ΙΙ είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η σχετική καταναγκαστική (ανεξέλεγκτη) επιθυμία για κατανάλωση αλκοόλ. Εμφανίζεται τακτικά στο φόντο μιας εμμονικής επιθυμίας. Ο ασθενής αδυνατεί να το καταστείλει ακόμα κι αν το θέλει. Μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις καταφέρνει να περιορίσει προσωρινά τις παρορμήσεις του. Σύντομα όμως η αρρώστια παίρνει το τίμημα και η επίθεση επιστρέφει.

Όταν εμφανίζεται καταναγκασμός, όλοι οι υπάρχοντες «περιοριστές» της μέθης παύουν να εκτελούν τη λειτουργία τους. Ένας αλκοολικός σκέφτεται μόνο ένα πράγμα: πού και πώς να πιει. Η επιθυμία απορροφά πλήρως τις ανάγκες, τα συναισθήματα και τις σκέψεις του.

Εντελώς άσκοπο αυτή τη στιγμή:

  • Συμβουλέψτε τον πότη.
  • Έκκληση στη συνείδηση.
  • Υπενθυμίστε τους τις υποσχέσεις τους.
  • Απειλητικές (για παράδειγμα: διαζύγιο, απόλυση από την εργασία κ. λπ. )
Πώς να πείσετε έναν αλκοολικό να σταματήσει να πίνει

Ούτε ένα εύλογο επιχείρημα υπέρ της σωματικής άσκησης δεν θα δώσει θετικό αποτέλεσμα. Μόνο μετά το τέλος της περιόδου κατανάλωσης οινοπνεύματος είναι δυνατό να «φτάσουν» στη συνείδηση του εξαρτημένου. Ωστόσο, η θετική επίδραση των συνομιλιών διαρκεί μόνο μέχρι την επόμενη κρίση ανεξέλεγκτου πάθους για το ποτό. Μόνο ένας ναρκολόγος μπορεί να σας πει πώς να ξεπεράσετε τη λαχτάρα στο αυτή η περίπτωση Μπορεί να καταπολεμήσει το αλκοόλ.

Γιατί το hangover βελτιώνεται με το αλκοόλ

Ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα του σταδίου ΙΙ του χρόνιου αλκοολισμού είναι η ανάπτυξη συνδρόμου hangover (απόσυρσης). Ακόμη και μια μικρή ποσότητα αλκοόλ βοηθά στην ανακούφιση των επώδυνων σωματικών, νευρολογικών, ψυχικών και αυτόνομων διαταραχών που εμφανίζονται. Για έναν αλκοολικό σταδίου ΙΙ, το hangover είναι ένα είδος πρώτων βοηθειών. Η αποχή είναι ένα από τα συστατικά μιας ανεξέλεγκτης ψυχαναγκαστικής λαχτάρας για αλκοόλ.

Συνέπειες του εθισμού στο αλκοόλ

Ο εθισμός προκύπτει για ψυχοπαθοφυσιολογικούς λόγους. Με τα χρόνια που αναπτύσσεται η ασθένεια, παρατηρείται μια σημαντική αλλαγή στις βιοχημικές και νευρορυθμιστικές διεργασίες στο σώμα. Η αιθανόλη γίνεται μέρος του μεταβολισμού. Η παρατεταμένη απουσία του πυροδοτεί μια λαχτάρα που μετατρέπεται σε ανάγκη για αλκοολισμό. Για να γίνει πιο σαφές, το αλκοόλ, που προκαλεί καταναγκαστικές λιγούρες, είναι για έναν πνιγμένο σαν μια ανάσα αέρα για έναν ασθενή. Και αυτή η σύγκριση δεν είναι υπερβολή. Όταν πίνεται, μια μικρή ποσότητα αλκοόλ που εισέρχεται στο αίμα ανακουφίζει σχεδόν αμέσως τις οδυνηρές αισθήσεις. Αλλά ταυτόχρονα, η έλξη δεν μειώνεται, αλλά αντίθετα αυξάνεται και η βιασύνη συνεχίζεται.

Σε άτομα που δεν είναι σωματικά εξαρτημένα, οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό προκαλεί απόρριψη, ναυτία, έμετο και επιδείνωση της ευημερίας.

Πώς να απαλλαγείτε από την επιθυμία να πιείτε μόνοι σας

Σχεδόν ο καθένας μπορεί να καταστείλει τη λαχτάρα του για αλκοόλ εκτός και αν έχει προχωρημένη μορφή αλκοολισμού.

Για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα αρκεί:

  • Αξιολογήστε την κατάσταση και σκεφτείτε τις βλαβερές συνέπειες και τις αρνητικές συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ.
  • Προετοιμαστείτε για μια νηφάλια ζωή.
  • Δείξτε δύναμη θέλησης και χαρακτήρα, μην συμφωνείτε με τα αιτήματα άλλων ανθρώπων να πίνετε αλκοολούχα ποτά. Και εφάρμοσε «κοροϊδία» και «χλευασμό» σε αυτούς που τα εκφέρουν, δείχνοντας ότι στην πραγματικότητα αυτός που κολλάει σε ένα ποτήρι και όχι στην υγεία είναι δυστυχισμένος και άρρωστος.
Πρόληψη του αλκοολισμού

Για να το αποτρέψετε, θα πρέπει να ασκηθείτε και να αθληθείτε. Η τακτική άσκηση σας προστατεύει αξιόπιστα από την επιθυμία για αλκοόλ και παρέχει αξιόπιστα αποτελέσματα. Αυτές οι συστάσεις είναι επίσης κατάλληλες για άτομα που υποφέρουν ήδη από εθισμό στο αλκοόλ στα αρχικά στάδια.

Τώρα, εάν ένα άτομο έχει αναπτύξει μια προχωρημένη μορφή αλκοολισμού, θα είναι πολύ δύσκολο να το αντιμετωπίσει χωρίς τη συμμετοχή ενός ναρκολόγου. Αλλά με επιμονή μπορείτε να πετύχετε σε αυτή την κατάσταση. Είναι σημαντικό να μην τα παρατάτε και να επιδιώκετε με πείσμα τον στόχο.

Τυπικά λάθη όταν κόβετε το αλκοόλ μόνοι σας

Όταν ένα άτομο συνειδητοποιεί ότι πίνει πολύ συχνά, ότι η συμπεριφορά του αλλάζει υπό την επήρεια αλκοόλ και ότι αυτό επηρεάζει τις σχέσεις με τους ανθρώπους ή την εργασία, η λογική επιθυμία είναι να σταματήσει να πίνει. Πολλοί άνθρωποι είναι σίγουροι ότι μπορούν να το κάνουν μόνοι τους. Αλλά αυτό δεν τελειώνει πάντα καλά.

Τα τυπικά σφάλματα περιλαμβάνουν:

  • Αντικαταστήστε το αλκοόλ με κάτι άλλο. Αυτό είναι το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση πρόχειρου φαγητού. Αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος.
  • αντικαταστήστε το ποτό. Ένας εθισμένος μπορεί να αλλάξει από τη βότκα ή το κονιάκ σε μπύρα ή κοκτέιλ. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι κατάφερε να σταματήσει να πίνει.
  • Άσκοπη διακοπή του ποτού. Ένας αλκοολικός πρέπει να καταλάβει γιατί αποκλείει το αλκοόλ και τι σκοπό εξυπηρετεί. Αν δεν έχει αυτόν τον στόχο, σύντομα θα συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει νόημα να αρνηθεί στον εαυτό του την ευχαρίστηση.

Μέθοδοι για την ανακούφιση της λαχτάρας για φαγητό στη θεραπεία του εθισμού

Η σωστή απάντηση στο ερώτημα πώς να καταπολεμήσετε τη λαχτάρα για αλκοόλ δίνουν οι ναρκολόγοι. Οι κύριες μέθοδοι πρόληψης της λαχτάρας για φαγητό είναι η λήψη ειδικών φαρμάκων και η ψυχοθεραπεία. Η επιλογή των φαρμάκων είναι αυστηρά ατομική.

Τα ακόλουθα μπορούν να θεωρηθούν ως ψυχοθεραπεία:

  • Ατομικές μέθοδοι αφύπνισης υπόδειξης και ορθολογικής πειθούς.
  • Εξάλειψη της υπνωτικής επιθυμίας.
  • Ομαδικές συνεδρίες ψυχοδιόρθωσης.
  • Συμμετοχή σε αναπτυγμένα προγράμματα που βασίζονται στην τόνωση των προσωπικών βουλητικών ιδιοτήτων και στον επαναπρογραμματισμό της προσωπικότητας.
  • Εκπαίδευση σε μεθόδους autotraining.
  • Θεραπεία τέχνης.
Θεραπεία αλκοολισμού από γιατρό

Είναι σημαντικό ο ασθενής να συμμετέχει ενεργά και να βοηθά τον γιατρό. Σε αυτή την περίπτωση, το ποσοστό επιτυχίας είναι σχεδόν 100%.

Κίνητρο για νηφαλιότητα

Ο εγκέφαλος ενός εξαρτημένου βρίσκεται συνεχώς υπό την επήρεια αιθανόλης και ως εκ τούτου δεν αντιλαμβάνεται καλά τις πληροφορίες. Και εδώ είναι σημαντικό να βρείτε το σωστό κίνητρο. Για κάποιους, αυτό σημαίνει την αποκατάσταση των σχέσεων με την οικογένεια, την επαγγελματική ανάπτυξη ή την απαλλαγή από μια ασθένεια. Είναι απαραίτητο να μεταφέρουμε στον εξαρτημένο ότι αργά ή γρήγορα η έλξη του θα οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες συνέπειες.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι ένας πότης μπορεί να αναπτύξει κίρρωση του ήπατος σε μόλις 10 χρόνια, και ακόμη κι αν έχει ήδη τη νόσο και σταματήσει να πίνει για πάντα, μπορεί να παρατείνει τη ζωή του κατά 10 χρόνια. Και αν συνεχίσετε να το χρησιμοποιείτε, αυτό είναι ένα άμεσο μονοπάτι προς τον τάφο.

Εάν κάποιος πίνει πολύ πριν τα 30, πιθανότατα δεν θα ζήσει μέχρι τα 50.

Όμως ο εθισμένος δεν είναι πάντα πρόθυμος να ακούσει τις συμβουλές των συγγενών του· αντίθετα, αυτό του προκαλεί άγχος και καταφεύγει ξανά στο ποτήρι. Επομένως, είναι καλύτερο να εμπιστευτείτε αυτή τη δουλειά σε έναν επαγγελματία ψυχολόγο.

Συμβουλή από ψυχολόγο

Η θεραπεία του αλκοολισμού είναι ένα μακρύ ταξίδι. Αφού αναλάβετε αυτή την ευθύνη, πρέπει να πάτε μέχρι το τέλος. Ταυτόχρονα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε συνεχώς για το πώς θα σταματήσετε να πίνετε αλκοόλ για πάντα. Αξίζει να παραδεχτείς την αδυναμία σου και να ζητήσεις βοήθεια.

Το δεύτερο βήμα είναι να αποφύγετε οτιδήποτε σας κάνει να λαχταράτε το αλκοόλ. Αυτή είναι η συνηθισμένη κοινωνία, υπερφόρτωση στη δουλειά ή άγχος.

Το τρίτο βήμα είναι να φροντίσεις τον εαυτό σου. Μην είστε μόνοι, τρώτε ποικιλία φαγητών, επαινέστε και επιβραβεύστε τον εαυτό σας για τα επιτεύγματά σας. Αγάπα τον εαυτό σου. Επικοινωνήστε με αυτούς που σας στηρίζουν και σας εμπνέουν. Όλα αυτά, μαζί με την επαγγελματική βοήθεια, θα σας δείξουν πώς να σταματήσετε να πίνετε αλκοόλ μια για πάντα.